Online TV

Přechodem na digitální vysílání se objevili nové televizní stanice. Dnes již skoro každá televizní stanice umožňuje sledovat alespoň část svého programu na Internetu. Některé stanice dokonce vysílají na Internetu nepřetržitě. Některé stanice vysílají jen z archivu, tedy umožňují sledovat pouze ze záznamu vybrané (většinou nejvíce úspěšné) pořady. Přehled nejznámějších českých a slovenských televizí naleznete na portálu www.onlinezona.cz.
Dnes na Internetu může vysílat téměř každý uživatel, ať už se jedná o amatérské či profesionální vysílání. Pokud se uživatel rozhodne a pokusí se o internetové vysílání, má několik možností. Prvně by si měl uživatel určit finanční stránku projektu vysílání. Zda-li zaplatit firmě tučnou sumu, která obstará vše potřebné, nebo použít vlastní zdroje a vybavení. Další důležitou otázkou je, jestli chce uživatel vysílat živě či ze záznamu.

Živé vysílání přes firmu
Na trhu existuje několik firem, které jsou schopny za značnou sumu zajistit živé vysílání. Záleží na uživateli jakou zvolí kvalitu, kvantitu, z kolika kamer bude obraz snímán atd. Samozřejmě platí, čím kvalitnější služby, tím větší peněžní náklady. firmy, která zajišťují živé vysílání:
www.polar.cz
www.pozitiv.cz
www.mediastream.cz
www.visual.cz

Živý streamovaný přenos může být optimální náhradou často navštěvovanou webkameru.

Živý streaming, tedy vysílání videa a audia po Internetu, a stává se stále žádanější formou prezentace. Streamovat lze koncerty, sportovní akce, konference, firemní prezentace atd. A v přímém přenosu je zprostředkovávat komukoliv, kdo je připojen k Internetu.

Další možností jak vysílat živě po Internetu je obrátit se na firmy na adresách www.streamhosting.cz či www.kamerove-systemy.org. Tyto uvedené firmy zapůjčí uživateli potřebné vybavení a pomůžou s přenosem. Streamhosting.cz nabízí za menší poplatek streamhosting, kam můžete přes ftp nahrát svoje videa dlouhá až několik GB. Nahrané video můžete zpřístupnit v několika kvalitách a v několika formátech. Osobně kdybych něco takového řešil, tak bych využil nějakého broadcastingu, například www.blogtv.com. Broadcasting znamená souběžné vysílání ke všem potenciálním příjemcům. BlogTV je dle mého názoru nejlepší a nejlevnější volba. Za broadcasting se zde neplatí. Pokud chcete jen své video uveřejnit na Internetu, můžete jej nahrát na server. Největší a nejznámější internetový server pro sdílení filmových souborů je You Tube.

Bedna.tv
Internetová televize Bedna.tv zdarma poskytuje prostor zájemcům, kteří chtějí provozovat vlastní dramaturgické vysílání. Projekt má za cíl poskytnout vysílací prostor pro různé organizace, firmy, zájmové skupiny a jednotlivce. Televizní stanici na Internetu si bude moci vytvořit každý, a to prakticky bez nákladů. Bedna.tv umožní prostřednictvím jedné webové stránky shlédnout desítky až stovky televizních kanálů rozdělených do tematických okruhů.

Vlastní vysílání
K vlastnímu vysílání je potřeba pořídit si vlastní server a vybavení, a dopátrat se potřebných znalostí, které se nepochytí ze dne na den. Přesto je několik možností, jak zpřístupnit svou obrazovku dalším uživatelům.

Screen Stream
Program Screen Stream umožní sledovat vaši obrazovku dalším uživatelům. V případě, že má uživatel v počítači instalován tento program, může sdílet svou obrazovku s dalšími uživateli místní sítě nebo Internetu. Nejprve se nastaví sdílení vaší obrazovky a potom můžete odeslat odkaz do prohlížeče ostatních uživatelů. Zaslaný odkaz zpřístupní vaši obrazovku a uživatelé mohou sledovat veškeré dění na této obrazovce. Screen Stream se výborně hodí pro výukové účely, různé prezentace a existuje spousta dalších možností jeho využití. Program rovněž podporuje přenos zvuku, a proto ostatní uživatelé mohou slyšet, co říkáte.

Active WEBcam
Active WEBcam zachytí obrazy až 30 snímků za vteřinu z různých video zařízení např. USB, analogové kamery, Tv karty, videokamery i ze síťových IP kamer. Živě vysílat audio a video uživatel může s využitím vzdáleného přístupu k PC, pomocí FTP protokolu nebo přes vlastní HTTP server, u kterého mohou video vidět všichni připojení k tomuto serveru. Program se může využít třeba pro sledování místnosti. Nastavení při detekci pohybu je schopné spustit Alarm, poslat snímky e-mailem nebo začít nahrávat, a to do AVI nebo MPEG formátu. Active WebCam má, ale ještě řadu dalších užitečných funkcí.

Dnes má uživatel Internetu mnoho možností. Každý majitel webových stránek si může svůj web oživit on-line vysíláním. Ať už jde o vysílání z on-line kamery, Tv či rádia. A to velmi snadno a za minimum prostředků. On-line přenos z webkamery má dnes každé větší město, zábavné zařízení či lyžařský areál, neboť provoz webkamery je v celku nenáročný. Provoz vlastního internetového rádia, třeba jen pro poslech svým kamarádům, je taktéž snadno proveditelný. A zájemce o internetové vysílání má několik má několik možností, jak vše zrealizovat. U zprovoznění vlastní on-line Tv je to už trochu složitější. Myslím si, že běžnému uživateli postačí vysílání ze své on-line kamery. Dnešní webové kamery mají vysoké rozlišení a poskytují vysokou kvalitu obrazu. Na webu www.onlinezona.cz naleznete on-line vysílání z celého světa.

autor: hanCZen

0 0 votes
Article Rating